Vegansk och glutenfri kost

Glutenfri kost

Glutenfri kost innebär att du utesluter livsmedel som innehåller gluten. Vid en glutenfri kost utesluts alltså mat som innehåller glutenprotein, som exempelvis finns i vete, råg och korn, samt korsningar eller undergrupper till dessa.

Att äta glutenfritt behöver inte vara komplicerat och svårt. Idag finns exempelvis flera sorters glutenfritt mjöl att välja mellan, flera sorters glutenfri pasta och flera goda, enkla glutenfria recept att ta del av. Det kan ibland kännas som en stor omställning för en person som precis har fått diagnosen celiaki, eller som av andra anledningar valt att äta glutenfritt. Oftast hittar man nya sätt att laga mat och baka på. Det är bra att ta hjälp av sin omgivning att tänka nytt och ta del av glutenfri inspiration, glutenfria recept och kunskap.

Några exempel på glutenfria mjölsorter är: Bovetemjöl, glutenfritt havremjöl, durramjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, teffmjöl, hirsmjöl, ärtmjöl, linsmjöl, kikärtsmjöl, majsmjöl och quinoamjöl. 

Det finns också många näringsrika och goda glutenfria gryn som är perfekta att använda i det glutenfria köket, som bland annat: durrakorn, quinoa (röd, vit, svart), fullkornsris, rött ris, svart ris, glutenfri havre, teffgryn, amaranth, helt bovete, couscous på majs eller bovete, hirs och majsgryn. Kolla in mina glutenfria och veganska recept här: Veganska och glutenfria recept och inspiration

Vegansk kost

Vad äter veganer? Och vad innebär en vegansk kost? Vid en vegansk kosthållning utesluts alla animalier ur kosten. Även tillsatser som innehåller animalier, samt i vissa fall även honung. Man kan vara vegan av olika anledningar, men många blir veganer på grund av djuretiska skäl, för miljön eller för hälsan. En vegansk kost innehåller ofta mängder av grönsaker, samt baljväxter som bönor och linser, groddar, (glutenfria) spannmål och gryn, rotfrukter, nötter, frön, vegetabiliska oljor, tofu, tempeh och mycket mer. Många är oroliga för att inte få i sig tillräckligt med protein som vegan, men detta är sällan något problem så länge man äter tillräckligt med energi.

Protein finns i de flesta livsmedel i olika mängd, och exempel på proteinrika veganska livsmedel är bönor, linser, groddar, nötter, tofu, tempeh och ärtor. Om man ändå vill få i sig extra protein finns det ekologiska, veganska proteinpulver som enkelt kan tillsättas i maten. Veganer behöver ta tillskott av vitamin B12, men ibland även av vissa andra vitaminer som kan vara svårare att få i sig, som till exempel D-vitamin. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida om vilka tillskott du kan behöva som vegan.

 

sv_SE