Tahinigryta

Tahinigryta med gurkmeja

En varm kryddig gryta med massor av grönsaker, kikärtor, gurkmeja, tahini och ingefära. Ät gärna tillsammans med quinoa eller ris och en stor sallad.

Ingredienser 4 portioner:
4 portioner quinoa
2 små röda paprikor (eller 1 stor)
1/2 stor zucchini
3 cm hackad ingefära
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk gurkmejapulver
1 vitlöksklyfta
Chiliflakes
Svartpeppar
Salt
4 1/4 dl osötad växtbaserad dryck (tex. mandel eller soja)
2 msk vit tahini
1 burk kokta kikärtor, sköljda
2-3 tsk tomatpuré
Juice från 1/2 citron
Olja till stekning

Toppings
Basilika, solrosfrön, sallad

Gör så här:
1. Koka quinoan enligt anvisning på paketet.
2. Hacka paprika, ingefära och zucchini smått.
3. Stek grönsakerna och ingefäran i olivolja i en gryta tills de mjuknat.
4. Tillsätt kryddorna och pressad vitlök och låt fräsa någon minut till.
5. Tillsätt växtbaserad dryck och kikärtorna.
6. Tillsätt tahini, rör om och koka upp.
7. Tillsätt tomatpure och låt sjuda på medelhög värme i ca 10 minuter. 
8. Stäng av spisen och pressa saften från 1/2 citron i grytan.
9. Servera grytan med quinoan, en stor sallad, färsk basilika och solrosfrön på toppen.

sv_SE