Vegansk råchoklad

Att göra egen hemmagjord choklad är enklare än du tror! Basreceptet för denna choklad består endast av fyra ingredienser: kakaosmör, rå kakaopulver, valfri sötning och en nypa salt. För att piffa till chokladen och få den ännu lyxigare kan till exempel hackade nötter, gojibär, mullbär eller pumpafrön tillsättas.

Ingredienser:

2 dl kakaosmör (smält)
2 dl rå kakaopulver
3-6 msk sötning, vi använde 3 msk lönnsirap och 1 msk kokossocker (beroende på hur söt choklad du föredrar – smaka dig fram)
1 nypa havssalt
Valfritt: blandade hackade nötter och 1 krm vaniljpulver

Gör så här:

1. Koka upp vatten i en kastrull som ska användas som vattenbad för att smälta kakaosmöret.
2. Hacka nötterna och klä en plåt eller form med bakplåtspapper.
3. Mät upp kakaosmöret och smält det på svag värme under omrörning i en skål i vattenbad.
4. När kakaosmöret smält tillsätts kakaopulver, sötning, salt och ev. vaniljpulver. Rör om ordentligt tills alla ingredienser bildar en slät smet.
5. Häll över chokladen på plåten eller formen. Strö över de hackade nötterna.
6. Ställ in i kylen i ca 40 minuter tills chokladen har stelnat.
7. Bryt i bitar och avnjut med en kopp varm dryck!

Tips! Det går också bra att använda silikonformar för att göra fina praliner.

Råchoklad, vegansk och glutenfri
sv_SE