Glutenfri vegansk lasagne

Krämig glutenfri vegansk lasagne med champinjoner och grönkål

En riktigt krämig och god glutenfri och vegansk lasagne som smakar så gott! Bechamelsåsen är gjord på bland annat blomkål, cashewnötter, mandelmjölk och kryddor och smakar enligt mig bättre än den traditionella.

Ingredienser ca 5 portioner:
2 brukar krossade tomater
Grönkål
1 stor riven morot
1 msk tamari
Ca 8 st champinjoner
1 gul lök, finhackad
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk tomatpuré
Salt
Peppar
Chiliflakes
En nypa gul curry (valfritt, men ger extra god smak)
Lasagneplattor (jag använde garants glutenfria och ekologiska gjorda på sojabönor)

Vegansk bechamelsås:
1 dl cashewnötter (blötlagda eller kokade i ca 5-10 min)
3 msk näringsjäst
Salt
Peppar
En nypa muskot
1 litet blomkålshuvud, kokt
Ca 2 1/2 dl osötad mandelmjölk (eller annan växtdryck du föredrar)
1 1/2 msk äppelcidervinäger

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 C.
2. Hacka löken. Tvätta champinjonerna och hacka dem. Fräs sedan lök och champinjoner i en panna med lite vatten eller olja tills de mjuknat.
3. Riv moroten, hacka grönkålen och tillsätt i stekpannan.
4. Tillsätt alla kryddor, tomatpurén, tamarisåsen, vitlöken och låt fräsa i någon minut till.
5. Tillsätt krossade tomater, rör om och låt koka upp för att sedan sjuda på svag värme i ca 20 minuter.
6. Dela och koka blomkålen tills den mjuknat.
7. Mixa alla ingredienser till den veganska bechamelsåsen slätt och smaka av.
8. Varva lasagneplattor, tomatsås och bechamelsås och tillaga sedan i mitten av ugnen, 225 C i ca 40 minuter (eller tills lasagneplattorna är klara).

Glutenfri vegansk lasagne
sv_SE