Groddar

Groddar

Groddar är näringsrika, lättsmälta och ett väldigt gott tillbehör till mycket. Toppa grytan med gröna lins- eller mungbönsgroddar, mackan med alfalfagroddar eller varför inte testa kikärtsgroddar?
Groddning är enkelt – det enda att tänka på är att groddarna behöver sköljas 2-3 gånger per dag. Det är också bra att sänka ner groddarna i 76 C vatten i ca 30 sekunder innan blötläggning (pastörisering). Groddarna är klara att äta efter ca 2-5 dagar.

Ingredienser 1 skål groddar:
1 dl bönor, linser, frön, tex mungbönor
1 groddburk eller ett durkslag (vattnet måste kunna rinna ut mellan sköljningarna)
1 handduk (att täcka groddarna med)

Gör så här:
1. Sänk ner bönorna, linserna, fröna i 76 C vatten i ca 30 sekunder.
2. Skölj dem i ett durkslag och lägg i en skål som du fyller med riktigt med vatten.
3. Blötlägg över natten (se anvisning om blötläggning på förpackningen).
4. Skölj bönorna/linserna/fröna ordentligt och placera i groddburk eller durkslag. Täck med handduk.
5. Skölj ca 2-3 gånger per dag i ca 2-5 dagar, beroende på vad du valt att grodda. Mungbönor är oftast klara efter ca 2 dagar.

Groddar
sv_SE