Vegansk krämig tomatpasta

Glutenfri, vegansk krämig tomatpasta

Här kommer ett recept på en av våra favoriter när det kommer till pasta – glutenfri, vegansk krämig tomatpasta med basilika, vitlök och en sås gjord på färska tomater och cashewnötter. Cashewnötterna bidrar med krämighet och nästan lite gräddig smak. Det är gott att toppa rätten med extra basilika och hampafrön.

Ingredienser 3 portioner:
1-2 paket glutenfri pasta (vi valde bovetepasta fusilli)
4-5 stora kvisttomater
2-3 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
1 1/2-2 dl cashewnötter (blötlagda eller kokade i 5-10 min)
2 dl mandeldryck
1 1/2 msk näringsjäst
2-3 tsk tamari
1 msk citronjuice
Olivolja till stekning
Chiliflakes
3 tsk tomatpuré
1 kruka basilika
Hampafrön

Gör så här:
1. Koka upp vatten till pastan.
2. Hacka tomaterna grovt och stek med lite olivolja i en stekpanna.
3. Hacka vitlöken och tillsätt i stekpannan tillsammans med tomatpuré. Fräs tillsammans med tomaterna tills tomaterna mjuknat.
4. Tillsätt salt och svartpeppar.
5. Mixa cashewnötter, tamari, citronjuice, näringsjäst och mandeldryck slätt.
6. Tillsätt sedan de stekta tomaterna och mixa igen.
7. När pastan kokat klart häller du över den i stekpannan och häller över tomatsåsen. Krydda med chiliflakes och låt puttra några minuter under omrörning tills såsen tjocknat.
8. Stäng av spisen. Hacka basilikan och strö över den krämiga pastan. Servera med hampafrön på toppen.

Vegansk krämig tomatpasta
sv_SE