glutenfri vegansk chokladkaka

Glutenfri vegansk chokladkaka med kikärtor och jordnötssmör

Ja – du läste rätt! Man kan alltså baka både goda, söta, glutenfria och veganska kakor med kikärtor som ingrediens. Det blir otroligt gott, och jag lovar att ingen kommer kunna gissa att kakan innehåller just kikärtor.
Denna chokladkakan blir extra god om den toppas med smält mörk choklad och kakaonibs. Konsistensen på kakan blir lite kladdig men ändå fast,, och ett tips är att låta den stå i kylen någon timme innan servering.

Ingredienser (ca 12 små rutor):
230 g kokta kikärtor (sköljda)
1 dl jordnötssmör
1 3/4 dl glutenfritt havremjöl
2 1/2 dl vatten
5-7 msk lönnsirap (beroende på hur söt kaka du önskar. Jag tillsatte 5 msk)
1/2 tsk äkta vaniljpulver
2 msk kakao
1 krm havssalt

Toppings:
Kakaonibs och 100 g smält, mörk choklad utan vitt socker. Jag använde en helt osötad med 99 % kakaohalt och tillsatte 1 msk lönnsirap när jag smälte den.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 185 C.
2. Lägg alla ingredienser i en mixer eller matberedare och mixa till en slät smet (ej ingredienserna till toppingen).
3. Lägg bakplåtspapper i en form (jag använde en som var 25 x 17 cm).
4. Häll över smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
5. Smält 100 g mörk choklad i en skål över ett vattenbad. Se till att det inte kommer i något vatten i chokladen för då klumpar den ihop sig.
6. Häll den smälta chokladen över kakan och toppa med kakaonibs och eventuellt lite extra havssalt.

glutenfri vegansk chokladkaka
glutenfri vegansk chokladkaka
sv_SE