Glutenfri smörgås

Glutenfri smörgås med basilikakräm och potatis

Den här smörgåsen är mättande och smakar extra gott med den proteinrika basilikakrämen och ungsbakade potatisen. Basilikakrämen passar även bra till exempelvis pasta och sallader. 

Ingredienser:
2 skivor glutenfritt bröd (jag använde mitt olivbröd)
Skivad ungsbakad potatis (vill man att det ska gå snabbt är det bra att förbereda dagen innan)
Gurka
Tomat
Avokado
Örter, tex färsk basilika

Basilikakräm (1 skål för flera portioner):
1 burk kokta stora vita bönor, sköljda
1 dl kokta/blötlagda cashewnötter, sköljda
1 dl vatten
Färsk basilika (en halv kruka, eller så mycket du önskar)
1/2 tsk vitlökspulver eller 1 vitlöksklyfta
Juice från 1/2 citron
Chiliflakes
1-2 tsk näringsjäst
Salt
Svartpeppar
Valfritt: en nypa lökpulver

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220 C.
2. Skala och skiva potatisen ganska tunt, tillsätt salt och baka på en plåt med bakplåtspapper i ugn i ca 20-25 minuter.
3. Blanda alla ingredienser till basilikakrämen i en mixer. Mixa sedan slätt och smaka av.
4. Ställ basilikakrämen i kylen.
5. Skär upp alla grönsaker och tillbehör.
6. När potatisen är klar så börja bygg smörgåsen med basilikakrämen i botten, sedan potatisen, grönsakerna, och örterna på toppen. Servera gärna med en koffeinfri Kuwa macha!

Glutenfri smörgås
sv_SE