Broccoli- och sötpotatissoppa

Vegansk broccoli- och sötpotatissoppa

Denna veganska soppa är varm,  mättande och otroligt god med smak av broccoli, sötpotatis, citron och kokos. Testa gärna att byta ut kokosmjölken mot annan växtbaserad grädde, som t.ex. mandelgrädde, risgrädde eller sojagrädde.

Ingredienser 5 portioner:
2 stora sötpotatisar
1 broccolihuvud
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 burk kokosmjölk eller 1 förpackning växtbaserad grädde (t.ex. mandel, ris eller soja)
Örtsalt
1 msk tamari sojasås
2 msk näringjäst
Chiliflakes
Peppar
Olivolja till stekning
Valfritt: Färska örter och hampafrön att toppa soppan med

Gör så här:
1. Skala sötpotatisen och hacka broccolin. Koka tills de mjuknat i rikligt med vatten (som täcker grönsakerna) tillsammans med vitlöksklyftorna.
2. Hacka rödlöken och stek på svag värme tills den mjuknat.
3. Häll av en del av vattnet (ca hälften) som sötpotatisen och broccolin kokat i, men inte allt.
4. Mixa sötpotatisen och broccolin slät eller till önskad konsistens.
5. Tillsätt kokosmjölk eller växtbaserad grädde och mixa igen.
6. Smaksätt soppan med örtsalt, tamarisojasås, näringsjästs, chiliflakes och peppar. Pressa också i saften från 1 citron och tillsätt den stekta rödlöken.
7. Rör om och servera med exempelvis örter, en skvätt olivolja och hampafrön på toppen.

Broccoli- och sötpotatissoppa
sv_SE